Macskabetegségek: kezelés helyett megelőzés

Ahogy az előző cikkünkben is írtuk, a macskatartás – mint minden más állat esetében is – nagy felelősség, melyet a cicatartónak mérlegelnie kell. Amennyiben felelős állattartó szeretnél lenni, fontos beszélnünk azon macskabetegségekről, melyek könnyedén megelőzhetőek. A következőkben felsorolt macskabetegségek többsége védőoltással vagy ivartalanítással megelőzhető.

Miért fontos megelőzni a macskabetegségeket?

Talán felesleges elmondanunk, de mégis megtesszük.

A piszkos anyagiak

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a védőoltások, megelőző kezelések mindig sokkal olcsóbbak, mint a kialakult betegségek gyógyítása.

Sokszor láttuk már, hogy komolytalannak tűnő betegségekből olyan problémák alakulnak ki, melyek hosszadalmas kezeléshez, sok esetben műtéthez is vezethetnek. A több hetes gyógyszeres terápiák, infúzió adagok és antibiotikum-kúrák drágák. Pénzügyi szempontból mindegy, melyik állatorvoshoz viszed a macskád, biztos, hogy drága lesz.

Az érzelmi része

Az anyagi vonzaton túl pedig mondanunk sem kell, mennyi felesleges szenvedésnek teszed ki azt az állatot, akit elvileg szeretsz.

A macskáknak kifejezetten, emberekhez hasonló betegségtudatuk nincs. Nem fognak depresszióba esni, mert éppen betegek, ellenben – ahogy Te is -, ők is rosszul érzik magukat és sok esetben komoly fájdalmaik vannak.

Étvágytalanok, nem isznak, nem játszanak, nem dorombolnak, csak lapítanak egy eldugott helyen. Ezt már önmagában is elég rossz nézni, pláne amikor majd elviszed állatorvoshoz.

Az állatorvosnál aztán végignézheted az egész tortúrát, ami a vizsgálattal, majd a kezeléssel jár. Bár a vizsgálatok nagy része fájdalommentes, mégis stressznek teszed ki vele a cicádat, ami az amúgy sem jó állapotán nem igazán segít.

Arról nem is beszélve, hogy a betegség mibenlététől függően a gyógyszerezéstől kezdve az infúziókon át, egészen a műtétig terjed a kezelések széles skálája. A példa kedvéért, a műtét már önmagában is hordoz magában némi veszélyt, de a nagyságától függően az utána következő felépülés és rehabilitáció még akár hetekig is tarthat, ami további kellemetlen és fájdalmas napokat okoz a cicádnak.

Hozzá kell tennünk azt is, hogy egyes betegségek esetében a kezelés vagy műtét ellenére is előfordulhat, hogy a cicád elpusztul, vagy el kell altatni. Nincs annál rosszabb, mint amikor a saját érdekében, megkímélve a hosszadalmas és fájdalmas szenvedéstől, úgy kell döntened, hogy inkább altatásra kerüljön sor.

Összegezve tehát, minden szempontból jobban jár a macskád és Te magad is, ha azokat a betegségeket, amiket meg lehet előzni, azokat megelőzöd és nem várod meg, míg sokkal nagyobb baj lesz belőlük.

Macskabetegségek melyek oltással megelőzhetőek

Nem csak az emberi egészségügy, de az állatgyógyászat is komoly tudományág, résztvevői tekintélyes szaktudással és tapasztalattal rendelkeznek, ami az állatok gyógyításához kell.

Jelenleg számos olyan macskabetegség létezik, mely egy megfelelő időben beadott oltással, vagy oltás-sorozattal egyszerűen megelőzhető, így a házikedvenced biztosan védve lesz a betegség kockázataitól. Lássuk, milyen macskabetegségek kerülhetőek el a megfelelő oltással.

Vírusos rhinotracheitis (Macskanátha)

Ezt a betegséget Herpesvírus okozza, közvetlen érintkezés útján, szájon át vagy légutakon keresztül fertőződnek egymástól a cicák, ugyanis kifejezetten ragályos. Ha több cicád van, akkor mindenképp érdemes elkerülni, mert valószínűleg a többi kedvenced is el fogja kapni.

A macskanátha lappangási ideje 1-2 nap, így gyorsan észre fogod venni a tüneteket, melyek a következők: étvágytalanság, kedvetlenség, nyálzás, tüsszögés, könnyezés és orrfolyás. Sajnos súlyosabb esetekben a szájnyálkahártyán fekélyek alakulhatnak ki, melyek fájdalmassága miatt a macskák nem esznek, nem isznak, ami kiszáradáshoz, legyengüléshez vezethet.

A tünetek kezelhetőek, de előfordulhat, hogy gyógyulás után vissza-visszatér a betegség. Kombinált védőoltással megelőzhető.

Parvovírus okozta fertőző gyomor- és bélgyulladás

A parvovírus rendkívül ellenálló és a macskák ürülékével és egyéb testnedveivel nagyon gyorsan, hosszú ideig terjed. A vírus súlyos fokú fehérvérsejtszám csökkenést is okoz, ezért a betegséget panleukopéniának is nevezik.

A fertőzés többnyire a macskák közvetlen érintkezésével, de számos esetben „ragályfogó” tárgyak közvetítésével is tovább terjedhet.

A betegség lappangási ideje 4-5 nap, így mire észreveszed, hogy baj van, már több cicát is megfertőzhetett a tiéd.

A tünetei: láz, levertség, nagy fokú elesettség, étvágytalanság, majd erős, vízszerű, esetenként véres hasmenés és hányás jelentkezik. A hasmenés miatti kiszáradás következtében a bőr rugalmatlanná válik.

Kölyök macskák esetében előfordulhat a betegség olyan gyors lefolyása, hogy még a hasmenés kialakulása előtt elpusztulhatnak.

A betegség sajnos még megfelelő kezelés mellett is sok esetben végzetes, ellene csakis az időben beadott védőoltás és ennek emlékeztető oltásai hatásosak.

Calicivírus okozta nátha

A calicivírusos macskanátha az emberi influenzához hasonlóan gyorsan terjed és az influenzánkhoz hasonló kellemetlen tüneteket okoz. Heveny lefolyású és igen fertőző betegség.

Néhány napos lappangási idő után láz, étvágytalanság alakul ki, majd leginkább felsőlégúti tünetek jelentkeznek. Jellemző a kötőhártyagyulladás, a szájüregben a kiterjedt szájnyálkahártyagyulladás, nyelvfekélyek, valamint még az orrnyálkahártyagyulladás, orrfolyás, tüsszögés. Súlyosabb esetben tüdőgyulladás is kialakulhat, ilyenkor nehézlégzés és köhögés is tapasztalható.

Ezt a macskabetegséget csak tünetileg lehet kezelni, de gyakran visszatérhet. Ellene a kombinált oltás ad védettséget.

Macskaleucosis – Macskaleukózis (FeLv)

A macskaleucosis, vagy ismertebb nevén a FeLv a macskák egyik legveszélyesebb betegsége, a vírus a fehérvérsejtek daganatos elfajulását idézheti elő.

A fertőzött macskák közvetlen kapcsolattal, nyállal, orrváladékkal és leginkább vér útján adják át a fertőzést.

Leggyakrabban a kandúroknál és a vadon élő kóbormacskáknál előforduló betegség. Főképp a kandúrok közötti verekedés, vagy a párzás alkalmával fertőzik meg egymást az állatok. Utóbbi esetében előfordulhat, hogy a nőstény nem lesz beteg, de vemhesség során megfertőzheti a kölyköket, akik így már betegen jönnek a világra.

Ez a betegség elsősorban a 2-4 éves macskákat érinti, ugyanis nagyon változó a lappangási ideje, akár hosszú időn át is jelen lehet a macska szervezetében, mielőtt tüneteket okozna. Többnyire egy másik, jelentéktelen betegség miatti legyengülés okán kezd el szaporodni a vírus, mely utána igen változó tüneteket eredményez.

A vírus először a torokban, a mandulákban és a környéki nyirokcsomókban szaporodik el. A későbbiekben az állat kóros lesoványodását, általános állapotának folyamatos ingadozását, és egyéb fertőző eredetű társbetegségek egyre gyakoribb jelentkezését tapasztalhatjuk.

Az immunrendszer általános legyengülése végett daganatok, vesekárosodás, egyre súlyosbodó vérszegénység alakulhat ki, de sajnos a tünetek és következmények széles skálája tapasztalható.

A betegséget tünetileg, általános immunerősítéssel lehet kezelni, mindaddig míg a macska szervezete és általános életminősége szinten tartható. A legtöbb esetben sajnos az állat pusztulásával jár.

Az egyetlen védelem ezzel a betegséggel szemben az oltás, vagyis a megelőzés. Amennyiben utcáról vagy menhelyről fogadsz be cicát, mindenképpen vidd el állatorvoshoz, ahol a vérvizsgálatból egyértelműen diagnosztizálható a betegség. Negatív teszt esetén a védőoltás a legjobb döntés.

Veszettség

A macska pusztulásával járó, emberre is veszélyes betegség!

Kijárós macskák esetében csak az oltással és annak évenkénti ismétlésével előzhető meg. Ugyan ez az oltás nem kötelező, mégis nagyon ajánlott. Főleg olyan macskák számára kiemelten fontos, akik rendszeresen tartózkodnak a szabadban, de szobamacskák esetén is érdemes beadatni (sosem tudhatjuk nem-e szökik meg).

Igaz, hogy a városokban nem túl jellemző a veszettség, hála a kutyák és macskák oltottságának, de más állatokkal való verekedés és harapás útján terjedve továbbra is veszélyes.

Figyelemfelkeltő tünet, ha az addig békés, barátságos cicád viselkedése hirtelen megváltozik, agresszív és támadó lesz.

Macskabetegségek, melyek más módszerrel előzhetőek meg

Immunhiányos betegség (FIV)

A macska-AIDS-nek is nevezett betegség az emberi HIV fertőzés hasonló immunhiányos tüneteiről kapta a nevét, de a korokozó csak macskafélékre veszélyes, emberre nem terjed át.

A fertőzés főleg a kijárós macskákat, köztük is az ivaros kandúrokat fenyegeti leginkább, ugyanis köztük gyakoriak a verekedések, harapások, a betegség pedig főleg harapás útján terjed.

A FIV-et bátran nevezhetjük a macskák csendes gyilkosának, ugyanis lappangási ideje évekig is eltarthat, miközben az állat védekezőrendszere folyamatosan romlik, állapota egyre rosszabb lesz.

A vírusfertőzés magas lázat, levertséget, étvágytalanságot, fogyást okoz. Az immunrendszer gyengülése miatt másodlagos fertőzések alakulnak ki, ami változatos tüneteket okoz. Jellemző a szájüregi fekélyes gyulladás kialakulása, melynek hatására a fájdalom miatt macska nem tud táplálkozni, ezzel gyorsítva a fertőzés okozta állapotromlást.

Sajnos a betegség gyógyíthatatlan, a kezelés kizárólag az általános immunerősítésben és az életminőség javításában merül ki. Ha idejében kiderül a baj és a cica állapota még jó, akkor az állat hosszabb kort is megérhet, de ehhez folyamatos kezelésre, immunerősítésre van szükség a gazda részéről.

A FIV-et vérvizsgálattal egyértelműen diagnosztizálni tudja az állatorvos, ezért, ha cicát fogadsz be érdemes ezt a tesztet az elsők között megcsináltatni.

Sajnálatos módon ez ellen a betegség ellen még nincsen védőoltás, megelőzéséért a legtöbbet akkor tehetsz, ha ivartalanítod kedvencedet, illetve gondoskodsz róla, hogy ne találkozhasson idegen macskákkal.

Fertőző hashártyagyulladás (FIP)

A macskák fertőző hashártyagyulladását Corona vírus okozza.

A fertőzést az állatok testváladékaikkal adhatják tovább, a leukózishoz hasonlóan, ebben az esetben is előfordulhat vemhesség alatti fertőzés.

Leggyakoribb formájában has- és/vagy mellhártyagyulladás okozta hasűri és/vagy mellűri gyulladásos folyadékfelhalmozódás okozza a tüneteket. Jellemző tünet a visszatérő láz, levertség, étvágytalanság, vérszegénység.

Hashártyagyulladás esetén gyakorta megnövekszik a has térfogata, hasi fájdalom és általános fogyás jelentkezik.

Gyulladásos gócok alakulhatnak ki a belső szervekben, a betegség okozhat hányást, de kialakulhat vese és májelégtelenség is

Mellhártyagyulladás esetén a nehézlégzés a legjellemzőbb tünet, de sajnos a FIP esetében is nagyon változóak a tünetek.

A diagnózist vérvizsgálat és a felgyűlt folyadékból vett minta alapján lehet pontosan meghatározni.

A FIP esetében kiemelten fontos a megelőzés, vagyis az ivartalanítás, ugyanis, ha nem derül fény időben a betegségre, a fertőzött cicát tünetileg sem lehet kezelni.

A fertőző hashártyagyulladás sokáig gyógyíthatatlan betegség volt, hazánkban jelenleg sincsen rá kezelés. Külföldön már létezik rá gyógyszer, amivel sikeresen gyógyítható ez a betegség, azonban ez a kezelés egyrészt nagyon költséges és igen hosszadalmas.

Paraziták által terjesztett betegségek

Bár nem kifejezetten betegség, de mindenképp meg kell említenünk a kijárós macskákra veszélyes kullancsokat és bolhákat. Ugyanis megelőzés nélkül az általuk terjesztett fertőzések számtalan betegségért felelősek.

Ne folyamodj házi praktikákhoz, ha szeretnéd az élősködőket távolt tartani kedvencedtől, fordulj inkább állatorvoshoz, aki megfelelő készítményeket tud ajánlani.

Ahogy a fentiekből is látszik, számos borzalmas betegség kialakulásának vethetsz gátat, ha időben állatorvoshoz viszed cicádat, ahol megkapja a szükséges védőoltásokat, majd ha kell, az ismétléseit is. Ezen nem érdemes spórolni, hiszen, ahogy láthattad, ezen betegségek kezelése nem csak drága, de igen sok szenvedést is követel a cicádtól, nem érdemes kockáztatni!

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás