Cica a háznál, öröm a háznál: a macskatartás első lépései

Ki ne olvadna el egy bájos, doromboló szőrgombóc kiscica láttán? Ki ne akarna egy boldog és gyönyörű bársonytalpú gazdája lenni? Nem is kérdés, hogy szinte mindenki, így biztosan Te is. Azonban, mielőtt kapát-kaszát eldobva rohannál is beszerezni egy új családtagot, érdemes a macskatartás első lépéseit átgondolni és elvégezni.

Mire is gondolunk? Ezek a macskatartás első lépései

Teljesen érthető, ha egy doromboló cica láttán alig bírsz magaddal és azonnal szeretnéd otthonodban tudni, ám, ha még nem volt macska a családban, érdemes átgondolni az állattartással járó feladatokat.

Bármenyire is klisének tűnik, a macskatartás nagy felelősség, így mérlegelni kell, valóban készen állsz-e a feladatra.

Amennyiben valóban boldog, kiegyensúlyozott cicát szeretnél és Te magad sem akarod igen hamar megbánni a döntésedet, van néhány kérdés, amit mindenképpen fel kell tenned magadnak!

Forrás: pixabay.com

Főbb kérdések tisztázása cicatartás előtt

Nyugodt, állandó környezetben élek-e?

Elsőre lehet, hogy nem logikus a kérdés, pedig az, sőt nagyon fontos is. Ha olyan életviteled van, ami miatt sokat költözöl, vagy épp folyamatosan lakásfelújításban és átrendezésben vagy, akkor nem megfelelő a hely és az idő a macskatartásra.

A cicák ragaszkodnak a közvetlen környezetükhöz, fontos számukra a jól megszokott helyszín, az ismerős terep. Olyan helyen, ahol otthonosan tudnak mozogni, ahol tudják, hova tudnak elbújni, nyugodtak, kiegyensúlyozottak. Ha ezt nem tudod számukra biztosítani, az cicának és gazdinak egyaránt rossz és a macskatartásból nem békés dorombolás, hanem égbekiáltó cirkusz lesz, melynek minden résztvevő kárát látja majd.

Tudok-e hosszú távon felelősséget vállalni?

A macskatartás sok tévhittel ellentétben nem csak a simogatásról és az etetésről szól, hanem a macskával járó feladatok elvégzéséről is.

Ha már a macskaalom-takarítás, a kötelező állatorvosi vizsgálatok címszónál úgy érzed, hogy ez csak felesleges nyűg, ami a cicával jár és semmi kedved hozzá, akkor ismételten azt kell mondanunk, nem érdemes új családtaggal bővíteni háztartásodat.

Az említett alompucolás és dokihoz járás csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal több feladatra számíthatsz, amiket egy felelős macskatartónak el kell végeznie, ha egészséges és boldog cicát szeretnél otthonodban tudni.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy nem elég rövidtávon felelősséget vállalni, hiszen a macskák átlagos életkora 20 év. Tehát nem a következő 2-3 évre kell tervezni, hiszen normális körülmények között a várható élettartam ennek a sokszorosa lesz. Ha úgy érzed rövidtávon, unaloműzőnek szeretnél állatot tartani, akkor nem a macska a Neked való házikedvenc.

Forrás: pixabay.com

Tudom és akarom-e biztosítani számára a megfelelő tárgyi feltételeket?

Arról már volt szó, hogy megszokott és kényelmes helyszínt kell biztosítani a cicusnak. Ebbe beletartoznak a tárgyi követelmények, mint az alomtálca, kaparófa, játékok, fekhely, élelem stb. gyakorlatilag minden, amire a cicádnak szüksége lesz.

Ha mindenen spórolni akarsz, mondván úgysem kell alomtálca, mert majd kiengeded a kertbe, vagy nem kell külön etetőtál, mert majd eszik-iszik a tejfölös dobozból… Vagy ha szeretnéd neki ezeket biztosítani, de nincs rá anyagi kereted, akkor sajnos nem érdemes macskatartásba fognod.

Van-e anyagi keretem a macska megfelelő ellátására?

Az előző ponttal szoros összefüggésben, de mindenképp külön kell említenünk az anyagi követelményeket, ha macskatartásról van szó.

Az alomtálca és a megfelelő etetőtál csak a kezdet, melyek bőven kiegészülnek más vásárolni valókkal is:

  • megfelelő minőségű táp: minden életkorban megvan, milyen élelemmel kell etetni a macskádat, ami bonyolódhat (és drágulhat) annak fényében, hogy szükség van-e speciális tápra, mint a diétás, a cukorbetegeknek való, a gabonamentes, és még ezerféle. Minél speciálisabb és jobb minőségű táp kell, annál többe is kerül.

  • állatorvos: az, hogy a macska beteg lesz és állatorvoshoz kell hordani, szinte elkerülhetetlen. Ha másért nem is, ivartalanításra és a kötelező oltásokra mindenképp el kell vinni, így ezek alapköltségeivel számolnod kell. Ha ezen felül bármilyen betegsége kialakul, vagy megsérül, igen nagy összegekre kell számolni.

  • élősködők elleni védelem: a tavaszi szezonban aktuálissá válik a kullancs és bolha elleni védekezés, valamint a rendszeres féreghajtás, ami szintén költséggel jár.

Ha ezeket nem tudod finanszírozni, akkor nem érdemes cicát tartanod. Neked sem lesz szívderítő, ha nem tudod számára biztosítani a kívánt tápot vagy szükséges orvosi ellátást, de a cicád számára akár rosszabbul is végződhet.

Mit érdemes még figyelembe venni?

Idő és energia

Ha nincs elég időd a macskádra, a nevelésére (ugyanis a közhiedelemmel szemben igen is nevelhetőek), a dédelgetésére, ápolására, akkor ne ugorj fejest a macskatartásba.

Allergia

Ma már egyre több embert érint, hogy valamilyen allergiával küzd. Ha Te nem is vagy a macskaszőrre allergiás, de több személy is van a háztartásodban, akkor velük is számolnod kell. Ha valamelyik családtagod macskaszőr-allergiával él, akkor nagyon keserves időszaknak nézhettek elébe, mert a súlyosabb allergiákat a legtöbb allergia-gyógyszerrel nem lehet féken tartani.

Rendszeres takarítás

Az egyértelmű, hogy senki sem szeret rumliban és koszban élni, és a macska önmagában nem is egy nagy kosszal járó állat, ám vannak járulékos teendők takarítás terén is.

A macskaszőrrel való folyamatos harc, vagy éppen az alomtálcából kiszórt macskaalom jelentősen megnövelhetik a napi takarítás mennyiségét (és ha az almot nem takarítod rendszeresen, abból érdekes helyeken hagyott kakakupacok lesznek, rosszabb esetben a cicádnak emésztési, vizelettartási gondjai is lehetnek). Ezek mellett életkortól függően felmerülhet a wc papír guriga szétcincálása, a szobanövények cserepeiből a virágföld kikaparása és még számos meglepetés. Ha nem tudod vállalni a megnövekedett takarítás, akkor ne vigyél haza macskát.

Forrás: pixabay.com

Most, hogy tüzetesen átvettük, milyen esetekben ne tarts macskát, nézzük, hogyan kezdj bele a cicatartásba!

A macskatartás első lépései: mielőtt hazakerül a cica

Ha az előző pontban felsorolt összes tény sem tántorított el a cicatartástól, ha mind az anyagi, mind az egyéb felételeket tudod és akarod számára biztosítani, akkor elkezdhetsz cicát keresni.

Örökbefogadás, vagy vásárlás?

Az első, amit az új cica érkezése előtt el kell dönteni, hogy örökbefogadás útján vagy vásárlás útján szeretnél macskát?!

Az örökbefogadás abból a szempontból egyszerűbb, hogy az állatvédő szervezetek, menhelyek tömve vannak álomgazdira váró jelöltekkel, felnőtt és kölyök példányokkal egyaránt.

Ha nem csak egy házikedvencet szeretnél, de egyúttal egy állat életét is megmentenéd, akkor az örökbefogadás a Neked való.

A feltételekről és az örökbe fogadható állatokról részletes tájékoztatást az adott szervezet tud adni, akik mindenben segítségedre lesznek.

A cicavásárlással érdemes óvatosan bánni, ugyanis – igaz, hogy nem annyira elterjedt, mint a kutyák esetében -, a fajtatiszta vagy annak álcázott példányok adásvétele komoly iparág.

Ha fajtatiszta macskát szeretnél, akkor előbb nézz utána, az adott fajta milyen áron mozog, utána keress tenyésztőt. A tenyésztők sok munkát és pénzt ölnek abba, hogy egészséges, oltott cicákat adjanak el, így igen csekély az esélye, hogy beteg macskát vásárolsz.

Ha egy eladónál a piaci ár töredékéért találsz állítólagos fajtiszta cicát, akkor az gyanús, könnyen lehet, hogy nem tenyésztővel, hanem szaporítóval van dolgod. A szaporítók számára az a legfőbb cél, hogy minél több állat szülessen náluk, így minél többet tudjanak értékesíteni. Ennél fogva jóval kisebb (vagy semmilyen) gondot fordítanak a macskák – szülők, kölykök egyaránt – egészségére, így könnyen pórul járhatsz a jövendőbeli kedvenceddel.

Forrás: pixabay.com

A megfelelő cica fajta kiválasztása

Macska fajták tekintetében igencsak jól állunk, ugyanis az idők folyamán számtalan fajta alakult ki, és mindnek megvannak a saját fajtajegyei, tulajdonságai. A macskafajták hivatalos osztályozását a Nemzetközi Macska Szövetség (International Feline Federation, FIFe) végzi. Több mint 40 külön fajtát különböztetnek meg különböző szempontok szerint, mint a: méret, kinézet, szőrzet stb.

Attól függően, hogy kinti vagy benti tartással szeretnél cicát, mennyit tudsz vele foglalkozni, mennyit tudsz rá költeni (ugyanis a fajtatiszták sok esetben különleges bánásmódot igényelnek), és milyen más egyéb „elvárásaid” vannak, ki tudod választani, hogy melyik a hozzád illő fajta.

A lakhely előkészítése

Mielőtt elszaladnál a család új kedvencéért, fontos, hogy a jövendőbeli otthonát felkészítsd a fogadására.

Na, nem kell nagy dolgokat elképzelni, nem kell a macsek lába elé lazaccal körbeszórt vörös szőnyeget teríteni, de van pár dolog, amit be kell szerezni, vagy ki kell alakítani.

  • Akár benti, akár kinti-benti cicád lesz, a lakásból száműzni kell a cicára veszélyes dolgokat. Ilyenek a mérgező növények (ugyanis előszeretettel rágják meg a leveleket), vegyszerek, bármi olyan, amibe könnyedén belenyalhat és veszélyes rá nézve. A növényekkel kapcsolatban az a tapasztalat, hogy nincs olyan magas szekrény, amire a macska előbb-utóbb ne jutna fel, így sajnos a virágok magaslatokba való száműzése nem tartós megoldás.

  • Szükséges eszközök: alomtálca, macskaalom, a cica korának megfelelő nedves és száraz táp, jutalomfalat, etető-, és itatótál, fekhely vagy kuckó, kaparófa (amennyiben nem a bútoraidat szánod erre a célra), játékok, szőr ápolásához szükséges kefe vagy fésű. Ezek a legfontosabbak, de megfejelheted cica hámmal és pórázzal, vásárolhatsz cicaápolási szakkönyvet – a lehetőségeknek csak a pénztárca szabhat határt.

Mivel könnyítheted meg a cicádnak a beilleszkedést?

Ahhoz, hogy mihamarabb boldogan doromboló cicád lehessen fontos, hogy minél gyorsabban megszokja az új lakhelyét. Ebben segíthetsz is neki.

Ha kölyökként viszed haza, kérj az előző helyéről olyan rongyot vagy játékot, amin rajta van az anyukája vagy testvérei szaga, így könnyebben nyugszik meg.

Ha felnőtt cicáról van szó, főleg, ha esetleg korábban trauma érte, figyelj oda, hogy mennyit és hogyan foglalkozol vele. Mind a felnőtt, mind a kölyök cicák rengeteg figyelmet és törődést igényelnek, és ez halmozottan igaz olyan macska esetében, akinek rossz előélete volt. Ha ilyen macskát viszel haza, akkor se keseredj el, ha kezdetben nem olyan barátságos, vagy túl ijedős… Meg fogja szokni az új otthonát, az új családját és igazi, mély kötődést fog kialakítani azokkal, akikben úgy érzi, megbízhat.

Ahogy a fentiekből látszik, valóban nem csak üres klisé, hogy a macskatartás nagy felelősség. Rengeteg odafigyelés, alkalmazkodás kell ahhoz, hogy a jövendőbeli cicád boldog, kiegyensúlyozott és egészséges családtaggá váljon, és így mély és tartós boldogságot hozzon az életedbe. Dönts felelősen!

2 thoughts on “Cica a háznál, öröm a háznál: a macskatartás első lépései

  1. Pingback: Ajándék macska? 7 ok, amiért nem jó ötlet cicát ajándékozni! - PurryCat

  2. Pingback: Segítség, macskát találtam! Mit tegyél, ha cicát találsz? - PurryCat

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás