Macska ápolás területei, lépései

Minden macskának szüksége van bizonyos szintű ápolásra azon kívül is, amit ő maga elvégez. Ebben a gazdinak kell segítségére lenni és elvégezni azokat a feladatokat, melyek a cica számára szükségesek. Az alábbi cikkben átvesszük a macska ápolás legfontosabb lépéseit, amivel Te is kényeztetheted kedvencedet.

Bizonyára Te is szeretnéd a lehető legjobbat nyújtani a cicádnak, ami nem csak az etetésében, de plusz feladatokban is megnyilvánul.

Időnként gondoskodnod kell a szőréről, a fogairól vagy akár a karmairól. Azonban koránt sem mindegy, milyen cicád van, ugyanis nem mindegyik igényli ugyan azt az ápolást.

Macska ápolási igények: amilyen a cica, olyan gondoskodást igényel

Ahhoz, hogy pontosan meg tudd határozni, milyen plusz törődést igényel a kedvenced, az alábbiakban három csoportra bontottuk a macskákat, így könnyebben eligazodsz a főbb teendők között.

Szőrtelen macska fajták

A szőrtelen cicáknak rendszeres fürdetésre van szükségük. A normál szőrzetű macskák bőre faggyút termel, ami védőréteget képez a szőrzet alatt, nincs ez másképp a szőr nélküli társaiknál sem. Viszont utóbbiaknál a zsíros réteg lerakódik a bőr felszínén, így legalább heti egyszeri fürdetésre van szükség, különben bőrük ragadni és bűzleni fog.

Emellett különös figyelmet kell fordítani a körömápolásra és a fültisztításra, ugyanis a zsír leginkább a fülben gyűlik össze, valamint a lábujjak között és a karmok körül.

Fontos, hogy a szőrtelen cicáknál testápolót vagy olajat ne alkalmazz, valamint ügyelj, hogy a meleg, napsütéses időszakokban nehogy leégjen – ehhez gondoskodj árnyékról vagy olyan naptejről, amit az állatorvosod is javasol.

Rövid szőrű macskák

A rövid szőrű kedvencek aránylag egyszerűen „karban tarthatók”, mivel szőrük, vagy annak hiánya miatt nem igényelnek különleges bánásmódot.

Ennek ellenére egy-két hetente szükséges átkefélni a szőrüket, ha ilyenkor nem tapasztalsz nagyobb mennyiségű szőrhullást, elég 3-4 hetente is.

A szőrápolás mellett érdemes rendszeresen odafigyelni a fültisztításra és körömápolásra is.

Középhosszú szőrű macskák

Hasonló gondozást igényelnek, mint rövid szőrű társaik annyi különbséggel, hogy gyakrabban kell fésülni, kefélni a szőrüket.

Hosszú szőrű macskák

Amennyiben hosszú szőrű cicát szeretnél, még időben szokj hozzá a gondolathoz, hogy ők napi fésülést és szőrápolást igényelnek. Ennek hiányában szőrük gubancos és matt lesz, valamint könnyebben szaporodnak el az élősködők is.

Ezen kívül fül- és körömápolás tekintetében ugyan olyan igényekkel rendelkeznek, mint rövidebb szőrű rokonaik.

A macska szőrének ápolása

A cicád szőrének rendszeres fésülése a legegyszerűbb módszer arra, hogy kedvenced bundáját megfelelően rendben tartsd, ezzel együtt pedig megkíméld magadat a kanapén és minden ruhádon felhalmozódó szőrcsomóktól.

Emellett a fésülés lehetővé teszi, hogy meghitt kapcsolatot alakíts ki a cicáddal, kényeztesd, dédelgesd miközben javítod bundája egészségét is. Nem csak a cicád fizikai kényelméről gondoskodsz, de segítesz abban is, hogy tisztálkodás során ne nyeljen annyi szőrt, illetve, hogy a faggyú ne halmozódjon fel feleslegesen.

Fésüléskor igyekezz gyengéd lenni, még akkor is, ha cicádnak nem ez a kedvenc elfoglaltsága. Türelemmel és kedvességgel még a legjobban tiltakozó kedvencet is rá lehet venni az együttműködésre és hozzá lehet szoktatni a rendszeres szőrápoláshoz.

Az állatfelszerelést árusító boltokban ma már számtalan eszközt vásárolhatsz, amivel gondoskodhatsz cicád bundájáról. Válassz olyat, ami szőrének hosszúságához passzol. Ha tanácstalan vagy, a boltban tudnak neked segítséget nyújtani, de akár az állatorvost is megkérdezheted, vagy kutakodhatsz a neten a tökéletes ápolási eszköz megtalálása érdekében.

A macska fürdetése

Az, hogy milyen gyakran kell a cicádat fürdetni, attól függ milyen szőrzete van és milyen az életmódja.

Mint fentebb említettük, a szőrtelen macskáknak heti fürdésre van szükségük. A fürdések közti időszakban használhatsz nedves törlőkendőt, hogy fenntartsd a bőr higiéniáját.

A macskák nagy része sajnos utálja a fürdést, még akkor is, ha szüksége van rá. Kitartással egy idő után kellemesebbé vállhat a folyamat, ehhez adunk pár tanácsot.

Mire lesz szükséged a fürdetéshez?

  • macskák számára készült sampon
  • kondicionáló – opcionális
  • öblítése alkalmas tál, ha a kádat nem viseli el a cicád
  • csúszásgátló matrac
  • törölköző
  • és egy segítő rokon, vagy barát – főképp, ha a cicád nagyon ellenkezik

A sikeres fürdetés kulcsa az előkészítés. Készíts elő mindent, amire szükséged lesz, mert ha már nyakig vagy a fürdetésben, nem fogsz tudni a szekrényben matatni.

Érdemes a fürdőszobában végezni a műveletet, mert egyrészt ott nem probléma, ha minden vizes lesz, másrészt bezárhatod az ajtót, így a menekülési lehetőségeket is leredukálhatod.

Készítsd elő a vizet mielőtt a cicádat a fürdőbe viszed, ugyanis a folyó víz megijesztheti és lőttek az amúgy is törékeny békének.

Ha mindezzel megvagy és minden szükséges eszköz egy karnyújtásnyira van, akkor itt az ideje előkészítened a cicádat is.

Élőszőr fésüld át tetőtől talpig, hogy megszabadulj a felesleges szőrszálaktól, gubancoktól. Ha a cicád kifejezetten fél a fürdéstől, akkor a fésülés és a fürdés között hagyj neki egy kis időt a szusszanásra, közben dédelgesd, simogasd, hogy jobb hangulatban lássatok neki a feladatnak.

Ha készen álltok zárkózzatok be a fürdőbe és kezdhetitek a fürdetést. Legyél nyugodt, csitítgasd a cicádat, ha ideges.

A sampont a használati útmutatójának megfelelően használd, általában első lépésként be kell vizezni a macska bundáját, majd habosítani, végül leöblíteni a sampont.

A cica szemét és arcát kerüld el, ezeken a területeken használj nedves rongyot, és azzal tisztítsd meg a szennyeződésektől a kényes szem és orrtájéki területeken.

Figyelj arra, hogy megfelelően öblítsd le a cicádat – ha ideges és a zuhany zavarja, inkább használj edényeket, azokból öntsd rá óvatosan a vizet.

Végül alaposan töröld át a cicádat, olyan szárazra amennyire csak lehet, és csak utána engedd ki a fürdőből. A hajszárító használata kb a lehetetlennek ér fel, így inkább hagyd szabadon megszáradni a cicád bundáját, majd később fésüld át újra.

A macska körmének levágása

A cica körmének levágása félelmetes feladatnak tűnhet, ám egy kis rutinnal könnyen elsajátítható a technika.

A körömvágás nagy előnye, hogy egyrészt a cicának kényelmesebb viselet, másrészt a berendezési tárgyak épségét is könnyebb megőrizni.

Mielőtt nekifogsz a körömvágásnak érdemes egy kicsit kényeztetned, dédelgetned a cicádat, hogy egy kicsit ellazuljon, megnyugodjon – főleg, ha egyébként is idegesen reagál a kötelező szépségápolásra.

Ha alapvetően nem fél a művelettől, akkor is válaszd ki a megfelelő időpontot, ugyanis még a legszelídebb macska is hajlamos rosszul reagálni, ha épp egy nyugtalan, ideges pillanatában próbálod ráerőltetni a manikűrt.

Milyen a helyes technika?

  • Hüvelykujjaddal és mutatóujjaddal finoman nyomd össze a cica lábujját, hogy kibújjon a karom.
  • A körömvágóval vágd le a köröm hegyét.
  • Figyelj rá, hogy a rózsaszín részbe ne vágj bele, mert ott a cicának idegvégződései és erei vannak.
  • Inkább vágj kevesebbet, ha nem vagy magabiztos, hogy biztosan elkerüld a baleseteket.
  • Ismételd meg lábanként mind az öt karom esetében.
  • Ha a cicád ideges, csináld lassan, ha kell, körmönként tarts egy kis szünetet és iktass be nyugtató simogatást.

Ha sehogy nem tudsz megbirkózni a cica ellenállásával, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki kellő rutinnal és tapasztalattal rendelkezik ezen a téren.

Macska bőrápolás

Az emberekhez hasonlóan a macskák bőrápolása is a hidratációval kezdődik. Ügyelj rá, hogy cicád megfelelő mennyiségű vizet kapjon, ne legyen kiszáradva. Ha azt tapasztalod, hogy a macska ínye sápadt, vagy nem elég ruganyos a bőre, növeld a vízfogyasztást.

Erről bővebben a Macska hidratálás és a dehidráció megelőzése című cikkünkben írtunk.

A levegőben lévő nedvesség szintén befolyásolhatja a bőr egészségét. Ha az otthonodban száraz a levegő, fontold meg egy párásító gép beszerzését, ami nem csak a cicád bőrének, de légutainak, tüdejének is jót fog tenni, ráadásul otthonod levegőjének minősége is javul.

Ha a fentiek ellenére a cicádnak további hidratálásra van szüksége, akkor kereshetsz kifejezetten macskák számára készült hidratálót. Ez főleg a szárazabb időszakokban fog jól jönni, és leginkább szőrtelen példányok esetén szükséges.

A macska fülének tisztítása

Bármennyire is klasszul ápolják magukat a cicák, sajnos a fültisztítást szinte egyik gazdi sem ússza meg. De honnan tudhatod, hogy ideje fület pucolni?

Nézz bele a cicád fülébe! Ha fülirritáció, bőrpír, fülatka, vagy bármilyen váladék köszön vissza, hagyd ki az otthoni pucolást és fordulj állatorvoshoz!

Amennyiben csak a felesleges viaszt és némi szennyeződést találsz kipucolhatod kedvenced fülét Te magad is.

Mire lesz szükséged a fültisztításhoz és hogyan csináld?

  • Fültisztító oldat: Ez nagyon fontos, mert a nem erre a célra való oldat használata súlyos problémákhoz vezethet. Ilyet állatfelszerelési boltokban vagy állatpatikában kapsz. Ezt az oldatot a macska fülébe kell öntened, olyan mennyiséget, hogy ellepje a hallójáratot. Ha ez megvan masszírozd a fül tövét 5-10 másodpercig gézbe tekert ujjal, hogy az oldat hatni tudjon. Ha kell hagyd, hogy a cica megrázza a fülét közben.
  • Géz: Az oldat használata után tiszta gézzel tisztítsd meg, törüld ki a cica fülének belsejét így megszabadítva a felesleges oldattól és szennyeződésektől. Ilyen gézlapokat minden gyógyszertárban kapsz, ráadásul nem is drága.
  • Törölköző: Egyik cica sem rajong a fültisztításért így érdemes egy törölközőbe becsavarni, hogy ne tudjon hadonászni és karmolni.
  • Segítség: Ha van lehetőséget, kérd egy másik személy segítségét is, mivel a macska részéről tanúsított ellenállást könnyebben legyűrhetitek közösen.
  • Jutalomfalat: A feladat teljesítése után ne felejtsd el megjutalmazni a cicádat.

Reméljük a fenti útmutató segít abban, hogy jobban átlásd a cica körüli főbb teendőket és nagyobb magabiztossággal vesd bele magad a feladatokba. Ellenben, ha úgy érzed, ez túl nagy falat Neked, fordulj nyugodtan szakemberhez.

Vélemény, hozzászólás?

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás